warning: Creating default object from empty value in /home/milinda/domains/milinda.pl/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Jesteś tym co jesz

Weganin jako klient

Weganizm, z czego w Polsce chyba mało osób zdaje sobie sprawę, to nie tylko domena dietetyczno-społecznych rewolucjonistów i nawiedzonych hobbistów ale też wazżny temat dla biznesu i rodzący się ruch konsumencki Czytaj dalej

Weganizm czy dieta roślinna

Weganizm i dieta roślinne to wbrew pozorom dwie różne rzeczy i ich mylenie bywa źródłem nieporozumień.
Z dietą roślinną sprawa jest w gruncie rzeczy dość prosta-to dieta eliminacyjna, bez składników pochodzenia zwierzęcego. Czyli bez mięsa zwierząt i ryb, owoców morza, mleka i nabiału, miodu, żelatyny. W praktyce mogą pojawić się niespodzianki-na przykład bardzo wiele sorbetów (czyli niejako z definicji lodów roślinnych, zrobionych na bazie owoców i wody) zawiera mleko w proszku. Ale generalnie nie jest to mocno skomplikowana sprawa. Czytaj dalej

IX Tydzień Weganizmu

Zaraz po uroczystościach Wielkanocy rozpoczyna się IX Tydzień Weganizmu, organizowany przez zajmujące się prawami zwierząt stowarzyszenie Empatia.
Empatia-TydzienW-2017-Baner-prostokat-P1a-03.jpg
W dniach 18-23 kwietnia w Warszawie, Toruniu i Szczecinie organizatorzy będą zachęcać do zmiany nawyków, nie tylko żywieniowych. Czytaj dalej

Szkodliwy njuedżyzm

O głośnej książce Beaty Pawlikowskiej, w której doradzała chorym na depresję zrezygnować z pomocy lekarzy... Czytaj dalej

Złodzieje i truciciele karmią w szpitalach

Inspekcja Handlowa i Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie skontrolowały posiłki podawane pacjentom w polskich szpitalach. Wynik: w szpitalach karmią nas złodzieje i truciciele.
Inspekcji Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w 2/3 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do szpitali. Czytaj dalej

Sondaż CBOS o marnowaniu żywności

Owoce, warzywa, pieczywo, resztki posiłków-co czwarty Polak w ostatnim tygodniu wyrzucił jedzenie do śmieci. Centrum Badania Opinii Społecznej przeprowadził sondaż na temat marnowania żywności.

Ponad połowa badanych (54 proc.) deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych nigdy nie robi się zakupów na tak długi czas, by produkty psuły się, nim zdąży się je wykorzystać. Mniej niż co piąta osoba (18 proc.) twierdzi, że w jej gospodarstwie domowym zdarza się to zawsze lub dość często, a niewiele więcej niż co czwarta (27 proc.) – że rzadko, sporadycznie. Czytaj dalej

Turyn pierwszym vege miastem Włoch

Nowa burmistrz Turynu zadeklarowała, ze chce by Turyn stał się pierwszym vege-miastem Włoch
Nowa burmistrz Turynu Chiara Appendino z Ruchu Pięciu Gwiazd,wybrana w czerwcowych wyborach samorządowych, zaprezentowała we wtorek swój pięcioletni program, którego częścią jest plan zmniejszenia spożycia mięsa i produktów zwierzęcych w stolicy Piemontu. Czytaj dalej

Zioła w kubku i na talerzu - spotkanie edukacyjne.

25/06/2016 14:00
25/06/2016 16:00

Celem spotkania jest poznanie właściwości roślin jadalnych dla korzystania z ich dobroczynnych właściwości leczniczych, smakowych i biologicznie ubogacających codzienne posiłki. Spotkanie poprowadzą:
Gabaga - miłośniczka ziół i fitoterapii, miejska ogrodniczka.
Weganon - bloger, kompozytor roślinnych składników w mistrzowskie smaki kuchni wegańskiej.

Związki roślinne w ziołach, owocach czy warzywach współpracują z naszymi komórkami, pomagając im wrócić do normy lub utrzymać się w dobrej kondycji. Czytaj dalej

Veganmania

18/10/2015 10:00
18/10/2015 18:00

veganmania.jpg
Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" zaprasza na trzecią krakowska edycja festiwalu wegańskich inicjatyw Veganmania. Czytaj dalej

Gdzie: 
klub Fabryka ul. Zabłocie 23, Kraków
Za ile: 
wstęp wolny

Korzyści z ratowania życia (tekst napisany przez Chatrala Rinpocze)

Uwalnianie zwierząt to tradycyjna buddyjska praktyka ratowania życia istot przeznaczonych na ubój. Praktykę tę wykonuje się we wszystkich szkołach buddyjskich: Terawady, Mahajany i Wadżrajany. W buddyzmie tybetańskim znana jest pod nazwą „Tsethar”. Czytaj dalej

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer