Jesteś tym co jesz
Weganin jako klient
Milinda, pt., 21/04/2017 - 22:20Weganizm, z czego w Polsce chyba mało osób zdaje sobie sprawę, to nie tylko domena dietetyczno-społecznych rewolucjonistów i nawiedzonych hobbistów ale też wazżny temat dla biznesu i rodzący się ruch konsumencki Czytaj dalej
Weganizm czy dieta roślinna
Sherap Nyima, czw., 20/04/2017 - 20:18Weganizm i dieta roślinne to wbrew pozorom dwie różne rzeczy i ich mylenie bywa źródłem nieporozumień.
Z dietą roślinną sprawa jest w gruncie rzeczy dość prosta-to dieta eliminacyjna, bez składników pochodzenia zwierzęcego. Bez mięsa zwierząt i ryb, owoców morza, mleka i nabiału, miodu, żelatyny. W praktyce mogą pojawić się niespodzianki-na przykład bardzo wiele sorbetów (czyli niejako z definicji lodów roślinnych, zrobionych na bazie owoców i wody) zawiera mleko w proszku. Ale generalnie nie jest to mocno skomplikowana sprawa. Czytaj dalej
IX Tydzień Weganizmu
Milinda, sob., 15/04/2017 - 16:59Zaraz po uroczystościach Wielkanocy rozpoczyna się IX Tydzień Weganizmu, organizowany przez zajmujące się prawami zwierząt stowarzyszenie Empatia.
W dniach 18-23 kwietnia w Warszawie, Toruniu i Szczecinie organizatorzy będą zachęcać do zmiany nawyków, nie tylko żywieniowych. Czytaj dalej
Szkodliwy njuedżyzm
Milinda, czw., 09/02/2017 - 11:55O głośnej książce Beaty Pawlikowskiej, w której doradzała chorym na depresję zrezygnować z pomocy lekarzy... Czytaj dalej
Złodzieje i truciciele karmią w szpitalach
Milinda, sob., 26/11/2016 - 06:44Inspekcja Handlowa i Państwowa Inspekcja Sanitarna wspólnie skontrolowały posiłki podawane pacjentom w polskich szpitalach. Wynik: w szpitalach karmią nas złodzieje i truciciele.
Inspekcji Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w 2/3 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do szpitali. Czytaj dalej
Sondaż CBOS o marnowaniu żywności
Milinda, czw., 11/08/2016 - 14:41Owoce, warzywa, pieczywo, resztki posiłków-co czwarty Polak w ostatnim tygodniu wyrzucił jedzenie do śmieci. Centrum Badania Opinii Społecznej przeprowadził sondaż na temat marnowania żywności.
Ponad połowa badanych (54 proc.) deklaruje, że w ich gospodarstwach domowych nigdy nie robi się zakupów na tak długi czas, by produkty psuły się, nim zdąży się je wykorzystać. Mniej niż co piąta osoba (18 proc.) twierdzi, że w jej gospodarstwie domowym zdarza się to zawsze lub dość często, a niewiele więcej niż co czwarta (27 proc.) – że rzadko, sporadycznie. Czytaj dalej
Turyn pierwszym vege miastem Włoch
Milinda, sob., 23/07/2016 - 06:25Nowa burmistrz Turynu zadeklarowała, ze chce by Turyn stał się pierwszym vege-miastem Włoch
Nowa burmistrz Turynu Chiara Appendino z Ruchu Pięciu Gwiazd,wybrana w czerwcowych wyborach samorządowych, zaprezentowała we wtorek swój pięcioletni program, którego częścią jest plan zmniejszenia spożycia mięsa i produktów zwierzęcych w stolicy Piemontu. Czytaj dalej
Zioła w kubku i na talerzu - spotkanie edukacyjne.
Tomasz Nakonieczny, wt., 21/06/2016 - 21:58Celem spotkania jest poznanie właściwości roślin jadalnych dla korzystania z ich dobroczynnych właściwości leczniczych, smakowych i biologicznie ubogacających codzienne posiłki. Spotkanie poprowadzą:
Gabaga - miłośniczka ziół i fitoterapii, miejska ogrodniczka.
Weganon - bloger, kompozytor roślinnych składników w mistrzowskie smaki kuchni wegańskiej.
Związki roślinne w ziołach, owocach czy warzywach współpracują z naszymi komórkami, pomagając im wrócić do normy lub utrzymać się w dobrej kondycji. Czytaj dalej
Veganmania
Milinda, śr., 07/10/2015 - 20:40
Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" zaprasza na trzecią krakowska edycja festiwalu wegańskich inicjatyw Veganmania. Czytaj dalej
Korzyści z ratowania życia (tekst napisany przez Chatrala Rinpocze)
Milinda, ndz., 22/03/2015 - 20:20Uwalnianie zwierząt to tradycyjna buddyjska praktyka ratowania życia istot przeznaczonych na ubój. Praktykę tę wykonuje się we wszystkich szkołach buddyjskich: Terawady, Mahajany i Wadżrajany. W buddyzmie tybetańskim znana jest pod nazwą „Tsethar”. Czytaj dalej